četvrtak, 8. ožujka 2012.

Projekt: Kamenolom Trešnjevica

U suradnji s rangerima Parka prirode Papuk i novo osnovane Javne ustanove Geoparka Papuk izradili smo projekt o rehabilitaciji napuštenog kamenoloma Trešnjevica. Istraživačko pitanje koje smo si postavili je billo u skladu s GLOBE Programom i opažanjem našeg okoliša za korist očuvanja prostora u kojem živimo. Zapitali smo se: Kako napušteni kamenolom koji ima svoju geološku prošlost, oživiti i pretvoriti u geološko-edukacijski centar.


Ulaz u Geopark Papuk

U razgovoru smo saznali da je prostor Papuka prvi Geopark na prostoru Republike Hrvatske, te da je postao članom europskih i svjetskih geoparkova 2007. godine. Prostor Papuka obiluje mnogim geološkim spomenicima koji svjedoče o postanku reljefa i geološkoj tektonici litosfernih ploča. Geopark kao institucija ima tri zadaće:

      geokonzerzacija geoloških spomenika

      geoedukacija o geološkoj prošlosti Zemlje, pa i Hrvatske

      geoturizam kao ekološki održivi razvoj prostora Papuka

Kamenolom je bio aktivan od 1955. godine u vlasništvu Kamenoloma Radlovac iz Orahovice, ali kada je pronađena magmatska žila "rupničkog vulkana" kamenolom je napušten. Od 1985. godine postao je vlasništvo države i geološkog instituta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U suglasju s Geoparkom Papuk želja nam je ovaj lokalitet prezentirati kao geološko-edukativni centar na prostoru Republike Hrvatske.


Kamenolom Trešnjevica



Izrada makete

Uz pomoć našeg voditelja GLOBE Programa napravili smo maketu budućeg geološko-edukacijskog centra . Geološke karte, stiropol, ljepilo i boje pomogle su napraviti vizualnu maketu budućeg centra. Naša vizija nalazi se i na jednom od podignutih panoa na lokaciji kamenoloma. Nadamo se da će ova suradnja naše škole i Geoparka Papuk se i dalje nastaviti i dalje ćemo pratiti razvoj ove ideje o geološko-edukacijskom centru Kamenoloma Trešnjevica.



Geološka karta kamenoloma






Maketa Geološko-edukacijskog centra


Nema komentara:

Objavi komentar