nedjelja, 6. ožujka 2011.

Ekološki kviz "Lijepa naša"

Školske godine 2009./10. kao i prethodnih 17 godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Republike Hrvatske i Federacije BIH, a već treću godinu i učenici iz Vojvodine, te drugi put učenici hrvatskih škola iz Mađarske ravnopravno se natječu u znanju iz vjeronauka, biologije, kemije i geografije koji svojim gradivom zaokružuju sadržaje iz područja zaštite prirode i okoliša. Ovo je bez sumnje jedno od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima koje, osim gradiva pojedinih predmeta, uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, te razvitku odgovornosti i pozitvnog stava prema okruženju u kojem živimo putem izrade i prezentacije projekta. Pod organizacijom udruge "Lijepa naša" natjecanje je započelo školske godine 1992/93. Tada su sudjelovale samo osnovne škole. Od školske godine 1998./99. u natjecanju sudjeluju i srednje škole. Ekipno natjecanje srednjih škola obuhvaća četvročlanu ekipu od učenika iz prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije. Natjecanje se provodi na školskoj, županijskog i državnoj razini. Na svim razinama natjecanje se sastoji od usmenog i pismenog dijela.


Državno i svehrvatsko natjecanje iz ekološkog kviza - "Lijepa naša" od 12. do 14. ožujka 2010. godine održalo se u istarskom regionalnom središtu – Puli. Uz 40 osnovnih i 27 srednjih škola, naša županija je imala svog predstavnika – Srednja škola Marka Marulića Slatina i Osnovna škola I.B.Mažuranić Virovitica. Smještaj u hotel Palma na Verudeli, gostoprimstvo domaćina i savršenstvo organizacije (disco večer, obilazak Pule, transparentnost natjecanja) za svaku su pohvalu. Osvojeno 13. mjesto na Državnom i svehrvatskom natjecanju iz ekološkog kviza - "Lijepa naša" rezultat je rada učenika Roka Vujanovića, Damira Stribera, Barbare Klier i Ivana Frana Hodaka, te njihovog mentora Matije Goslera, uz pomoć Ane Krpačić.


Školskog natjecanja 2010./11. nije bilo. Međutim, broj učenika u našoj školi za ovaj oblik izvannastavne aktivnosti zainteresirao je veliki broj učenika. Iz tog razloga smo u školi organizirali školsko natjecanje između četiri ekipe. Učenici Bruno Hinek, Ana Marija Rukavina, Domagoj Klement i Željka Marjanović su pobjedili. Županijsko natjecanje iz Eko kviza - "Lijepa naša" će se održati u Osnovnoj školi Josipa Kozarca 11. veljače 2011. godine. Naša ekipa pripremila je projekt pod nazivom Čuvari baštine. Riječ je o dokumentarnom filmu od 10-ak minuta o radu i vrijednostima koje promiće Kulturno umjetničko društvo "Dika". U suradnji s predsjednikom Društva, gospodinom Oliverom Jukićem dogovorili smo razgovor s najstarijim članom Društva. Gospodin Dorinko nam je govorio o svojim počecima unutar Društva, o osnivanju Društva daleke 1967. godine, o repertoaru Društva i o mnogobrojnim gostovanjima i smotrama Društva. Sve smo snimili uz pomoć Foto sekcije koji vodi gospodin Juras, te uz pomoć učenika Eduarda Oštarijaša. Montažu smo napravili u školi Josipa Kozarca uz mentorstvo i vodstvo profesora Denisa Ostošića.

Nema komentara:

Objavi komentar